Richtingen

De opties waaruit je kan kiezen bestaan uit: ondernemers, creatives, starters, ontwikkelaars en het maatwerktraject.

Bij het aanmelden hoef je nog geen profielkeuze te maken. Nadat je inschrijving bij de minor praktisch is afgerond, krijg je een inhoudelijk intakeformulier op basis waarvan we de groepen gaan indelen. Dan maken we de beste match tussen studenten onderling en de coaches die bij die groep passen.

Je hoeft dus nog niet direct je profielvoorkeur bij ons bekend te maken. Wel is het tof nu vast na te denken van wat voor soort groep jij denkt het gelukkigst te worden.

Anka Pelgrom

Creative

cre·a·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1(veel) voortbrengend; = scheppend: creatief bezig zijn

Als creative staat jouw minor in het teken van creëren (en daar evt. ook al geld mee verdienen). Je werkt bijvoorbeeld aan een EP als muzikant, aan je grafische skills, je schrijft/werkt aan een boek of een comic, bent bezig met product design of het ontwikkelen van een methodiek. Je ontwerpt een product of werkt aan je portfolio als fotograaf, illustrator, kunstenaar, artiest of bent op een andere manier aan het creëren.

Uiteraard stimuleren we je ook in deze variant niet in je oefenstudio en op je kamer te blijven zitten, maar er met je werk op uit te gaan, jezelf te laten zien en ‘ondernemend’ gedrag te vertonen. We hebben alleen gemerkt dat het stimulerend is voor de creatieve geesten uit de minor om binnen een groep met elkaar op te trekken – en dat jullie elkaar ook veel kunnen leren en inspireren.

Pas jij bij de creatives?

Goede match:

- Jouw focus ligt op iets maken of creëren (als je iets verkoopt is het je eigen werk).
- Je focust je op het ontwikkelen van je eigen talent en wilt daar ook een inkomen mee verdienen.
- Je bent actief in de creatieve industrie en wilt je daarin ontwikkelen (skills, kennis etc.) Dat kan ook als manager, grafisch ontwerper, ondernemer etc.

✖️ Past niet bij je:

- Je hebt weinig / niks met cultuur, kunst en de maakindustrie.
- Je bent actief in de creatieve industrie (bijvoorbeeld: je maakt je eigen kledinglijn) maar wilt je focus tijdens de minor vooral leggen op meer geld verdienen (hoe richt ik mijn webshop zo in dat ik meer omzet krijg). Kijk dan eens bij de ondernemer / starter.

Ondernemer

on·der·ne·mer (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1 iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitvoert.

Voor het profiel Ondernemer ben je al flink op weg met je project, verdien je al geld of bereik je veel mensen. Je verleent al diensten of maakt maatschappelijke impact en wilt vooral extra tijd investeren in het opschalen of professionaliseren van je bedrijf en/of impact.

Ondernemen gaat bij ons niet om geld verdienen, als jij een stichting of initiatief hebt waar hetzelfde ondernemende gedrag moeten worden vertoond als voor een bedrijf, vinden we je ook ondernemer.

Je mag jezelf hier ook onder scharen als je al flink geoefend hebt met ondernemen of een heel concreet idee hebt en je focus tijdens de minor vooral ligt op het uitbouwen van een nieuw of extra initiatief, product of bedrijf.

Als ondernemende student weet je dat jijzelf de grootste succesfactor in je project bent, maar weet je ook dat het onderling ontmoeten voor initiatiefnemers de manier is om elkaar te inspireren en elkaar scherp te houden.

Pas jij bij de ondernemers?

Goede match:

- Jij bent een student die (alleen of samen met anderen) al een eigen bedrijf/stichting/initiatief hebt.
- Je bent een aanpakker die al even onderweg is.
- Je hebt het inzicht dat jijzelf de grootste succesfactor bent van je eigen project.
- Je oké bent met fouten maken en weet dat fouten erbij horen en je sterker maken.

✖️ Past niet bij je:

- Je enige focus is geld verdienen, en je hoeft zelf niets meer te leren.
- Als jouw bedrijfsidee zo geheim is dat je daar ons niks over wilt vertellen.
- Je hebt een idee voor een bedrijf of product, maar weet nog niet waar te beginnen (dit is wel jouw minor, maar niet je profiel – kijk eens bij Starters)

Starter

star·ter (meervoud: starters)
(m, v) iem. die ergens aan begint, bv. beginnende ondernemer

Je hebt een concreet idee wat je graag in de praktijk wilt brengen. Dit kan een eigen bedrijf of een product zijn, maar ook een maatschappelijke campagne. Je kunt zelfs een buurthuis beginnen of een studentenvereniging opzetten.

Je hebt een praktische gedreven aanpak en wilt graag dingen in gang zetten. Je wacht niet op toestemming van je docent, maar gaat gewoon aan de slag. Dit laat je, bij voorkeur, ook al wat langer in de praktijk zien.

Aan het begin van de minor heb je al een concreet idee of een richting voor een idee/ project of je bent daar net mee gestart. Let wel: je bent nog niet zover op weg als de (ervaren) ondernemers in de minor zijn.

Je bent op zoek naar concrete handvatten, slimme ideeën en naar hoe jij dit projectidee het beste vorm kunt geven/kunt realiseren. Je bent erg gemotiveerd dit projectidee voor langere tijd op te starten en wilt van dit project de komende tijd het project van je leven maken. Het project eindigt niet na de minor en je gaat deze periode flink meters maken het een zo goed mogelijke start te geven.

Je krijgt veel trainingen en workshops aangeboden en je maakt kennis met mensen die al meer ervaren zijn in het ondernemen.  Daarbij helpen alle starters elkaar, en maken jullie samen de projectideeën tot een zo groot mogelijk succes.

Pas jij bij de starters?

Goede match:

- Je wilt graag iets neerzetten en bent oké met dat fouten maken erbij hoort.
- Je zelf gekozen project voelt niet als werk maar als werken aan je passie.
- Je staat open voor hulp en advies en weet ook welke tips je wel en niet wilt toepassen.
- Je helpt anderen graag met hun project.
- Je wilt een groot succes maken van je project en beseft je dat jij daar een belangrijke rol in speelt.

✖️ Past niet bij je:

- Je wilt jezelf niet in het diepe gooien om te leren.
- Het liefst heb je dat altijd alles goed gaat en iedere dag voorspelbaar is (misschien moet je nog even verder kijken naar een andere minor)
- Je komt hier alleen even snel punten halen.
- Je project is het maken van muziek, fotografie of schrijven van een boek (je zit hier goed bij de minor, maar kijk ook even bij het creatives-profiel).

Persoonlijke ontwikkelaar

ont·wik·ke·ling (de; v; meervoud: ontwikkelingen)
het ontwikkelen: algemene ontwikkeling brede kennis; een ontwikkeling doormaken

Huh, een speciaal traject voor Ontwikkelaars? Is dat niet raar? Moet niet iedereen die onze minor volgt zich willen ontwikkelen? Natuurlijk wel. Omdat je bij ons in de minor de regie krijgt over een zelfgekozen project en jij daar als eigenaar een succes van gaat maken, ontwikkelt iedereen zich met veel plezier als een malle tijdens de minor. Maar… het kan zijn dat jij aan het begin van de minor al weet dat het je dit half jaar meer om je persoonlijke ontwikkeling gaat, dan om je specifieke project – of, nog specifieker, dat jijzelf je project bent dit half jaar.

Dit kan het geval zijn omdat je bijna bent afgestudeerd en nog niet echt weet wat je na de minor met de rest van je leven wilt gaan doen – en dit tijdens de minor wil onderzoeken. Ook kan het zijn dat je weet dat je als je straks aan het werk gaat, je over een skill of specifieke kennis wilt beschikken waar tijdens je studie weinig tijd aan besteed is. Als dit je plan is, en jij je beter wilt voorbereiden op het project van je leven na de studie, is dit de groep waar je het beste in past.

Andere opties die je een ontwikkelaar maken:

– Je wilt jezelf beter leren kennen
– Je hebt al eens dingen ervaren die je in de toekomst wilt voorkomen (bijv. een burn out)
– Je gaat op zoek naar een gezonde leef-/werkverhouding en naar welke ‘purpose’ jij in je werk/leven zoekt
– Je wilt een professioneel talent ontwikkelen (een die niet in het creative spectrum valt, want dan zou je in deze groep wellicht beter thuis zijn).

Je hebt als ontwikkelaar dus wel een concreet idee waarmee je aan de slag wilt, maar jouw nadruk tijdens de minor ligt vooral op de beste versie van jezelf worden. Het project wat je kiest ligt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling OF staat in teken van het beter worden in het nemen van dit soort initiatieven. Of het project na de minor nog lang doorloopt, is minder belangrijk dan dat jij tijdens de minor volop experimenteert, leert en jezelf ontwikkelt.

Pas jij bij de persoonlijke ontwikkelaars?

Goede match:

- Je wilt de beste versie van jezelf worden.
- Je wilt je focussen op jouw persoonlijke ontwikkeling.
- Je wilt volop experimenteren en leren.
- Je wilt jezelf beter voorbereiden op het leven na de studie.
- Je staat open voor hulp en advies en weet ook welke tips je wel of niet wilt gebruiken.

✖️ Past niet bij je:

- Je hebt een hekel aan het delen van je voortgang en het bespreken van je persoonlijke ontwikkeling.
- Je hebt weinig interesse in de ontwikkeling van anderen en zit hier voornamelijk voor jezelf.
- Je bent een gesloten boek en je bent niet bereid ons daarin een kijkje te geven.
- Je komt hier alleen even snel punten halen.

Maatwerk

maat·werk (het; o)
werk dat/begeleiding die precisie en flexibiliteit vereist

Omdat wij geloven dat het project van je leven niet altijd via standaardroutes verloopt, denken we graag mee met mensen die op een specifieke manier de minor willen benutten. Zo kan het zijn dat jouw project zich bij voorkeur grotendeels in het buitenland afspeelt (bijvoorbeeld omdat je reisfotograaf wilt worden of een project bij een ontwikkelingsorganisatie wilt doen). Misschien ben je deeltijdstudent en wil je de minor combineren met werk en een gezin. Of krijg je de kans om na je stage al aan het werk te gaan in een betaalde functie bij je stagebedrijf (of ligt er nog een spannende extra opdracht op je te wachten die je daar graag uit zou voeren).

Om die reden bieden we begeleiding aan studenten in kleine groepjes en soms zelfs individueel in de maatwerksmaken BUITENLAND, PRAKTIJK en DEELTIJDSTUDENT.

Als je wilt deelnemen aan een maatwerktraject, hebben we daar voor de start van de minor (en na inschrijving) een intakegesprek over. Omdat we met de verschillende profielen inhoudelijk al behoorlijk wat opties bieden en we in het maatwerktraject weliswaar hele kleinschalige begeleiding bieden, vragen deze trajecten wel nog meer zelfsturing en zelfstandigheid van je dan de overige profielen. Om die reden kijken we voor de start van de minor goed naar je praktische, organisatorische en persoonlijke omstandigheden, voordat je dit traject kunt volgen.

Pas jij bij maatwerk?

Goede match:

- Je hebt een professionele werkhouding en sterke innerlijke drive.
- Je werkt een doelgericht en geeft veel inzicht in de activiteiten en ontwikkeling van je project.
- Je zorgt voor extra deskundige begeleiding naast de coaching vanuit de minor.

✖️ Past niet bij je:

- Je bent altijd heel druk naast je studie.
- Je wilt de minor combineren met veel achterstallig studiewerk.
- Je hebt altijd veel begeleiding van een docent nodig.

enthousiast geworden? enthousiast geworden? enthousiast geworden? enthousiast geworden? enthousiast geworden?

Klaar voor een uitdaging? Klaar voor een uitdaging? Klaar voor eeneen uitdaging?

Ben jij klaar om de volgende stap in je ontwikkeling te zetten? Sta je te trappelen om eindelijk echt de regie te nemen over je eigen toekomst? Schrijf je dan nu in!

Onze minor is toegankelijk voor alle studenten van Hogeschool Utrecht en deelnemers aan het platform Kies op Maat. Dit platform geeft je de kans om vakken buiten je eigen instelling te volgen. We staan open voor studenten met verschillende achtergronden en van verschillende scholen.

Onze studenten komen uit alle hoeken van het land (dit is slechts een kleine greep)