Uitgebreide informatie

Alles wat je wilt weten over het programma en de minor.

De Minor Project van je Leven geeft je de ruimte om in een half jaar je eigen, zelfbedachte project te realiseren.

De initiatiefnemer van de minor, Joost de Bruin, is er van overtuigd dat jij als student het meest leert als je werkt aan projecten waarvan je zelf bedacht hebt dat ze belangrijk, waardevol, nodig of uitdagend zijn. Van die ideeën, concepten, initiatieven, ondernemingen en ambities waar je hart sneller van gaat kloppen en je zelf onwijs gemotiveerd voor bent. “We hebben deze minor bedacht omdat we weten dat je met meer plezier sneller leert, wanneer je zelf bedenkt dat je bepaalde kennis, inzichten of vaardigheden nodig hebt. Als je met je eigen bedrijfje net  je eerste klant binnen hebt, ben je bijvoorbeeld een stuk gemotiveerder om uit te zoeken hoe je het beste je facturenadministratie op kunt zetten. Net zoals het leuk is om met geluidstechnici in gesprek te gaan, omdat je tijdens het opnemen van je eigen muziek tegen bepaalde technische vragen aanloopt. Of wanneer je je eigen servies voor een sterrenrestaurant aan het maken bent, het tof is om te kijken hoe je het ontwerp- en productieproces het kunt organiseren.

Wij als coaches/docenten in deze minor zitten dus niet te wachten op standaardproducten die aan alle standaardeisen van PvA’s voldoen of  op studenten die alle onderdelen van bijvoorbeeld een ondernemingsplan netjes hebben langs gelopen, maar niet gaan glimmen als ze het over hun ambities hebben. Wil jij een stripboek op de markt brengen, maar is er in je Plan van Aanpak geen tekening te bekennen, dan bestaat de kans dat we niet echt geloven dat je hier nu echt passie voor hebt. Net zoals we sceptisch zijn over ondernemers van wie we nooit facturen zien die ze aan hun klanten verstuurd hebben. Of wanneer we grafisch ontwerpers zien, die een heel duf portfolio hebben.

Wij willen zien wat je talent is, of horen dat je daar juist naar op zoek bent (ontdekken wie je bent en wat je nu eigenlijk precies wilt na de studie, is een prima invulling van de minor). Om vervolgens met je te kijken hoe je daar in half jaar tijd maximaal in kunt investeren. En dat alles uiteraard in een omgeving met andere gemotiveerde, origineel denkende, zelfstandige en ondernemende/initiatiefrijke studenten.

Bij ons volg je geen volledige cursus van tien weken, terwijl je ook in een halve dag van een expert de kneepjes van het vak kan leren. Of in tutorials van andere gebruikers kunt leren. Je hoeft ook geen pagina’s lange literatuurlijst aan te leggen, alleen om een verantwoorde kennisbasis te ontwikkelen. Bij ons lees je vooral wat je nodig hebt om je eigen project te realiseren en zoek je zelf de kennis, deskundigen en partners-in-crime die jou helpen je idee tot een succes te maken. Je hoort weleens over maatwerk voor studenten en onderwijs waarin de student centraal staat? En vraagt je dan af waarom je in de praktijk eigenlijk nooit tegenkomt? In de minor Project van je Leven zijn we wel in jou geïnteresseerd en nemen we wie je bent en waar je mee bezig wilt, wel serieus. Sterker nog, we hebben de minor er op ingericht dat jouw ambitie de hele minorperiode centraal staat.

Om je goed te begeleiden, hebben we een mooi team aan coaches geworven met veel verschillende achtergronden. We hebben een manier van toetsen ontwikkeld waarin we vooral in gesprek gaan over wat je plan bent, hoe dat halverwege gaat, of je in staat bent andere mensen daar enthousiast over te maken en over wat je uiteindelijk aan het eind gerealiseerd hebt. We nemen daar de tijd voor en kijken per persoon wat zij slimmer, effectiever, met meer plezier, meer overtuiging en meer impact kunnen doen. Voor jezelf, voor je project en voor de wereld om je heen.

Op deze site en via onze social media (FB en Insta) vind je daar steeds meer bewijs voor! Onze huidige en oude deelnemers laten zien wat hun projecten zijn of waren en waartoe studenten in staat zijn als we ze begeleiden bij die dingen waar ze zelf voor gekozen hebben. Als je daarover enthousiast wordt, zien we je graag in september of februari bij de minor aansluiten!”

Wanneer wel en niet deelnemen?

Studenten van alle studierichtingen zijn welkom, mits je je herkent in het volgende profiel:

je hebt goede zin in je project, gaat de stad/regio/wereld veroveren met je bedrijf of een beetje mooier maken met je initiatief. Je wilt flink investeren in je eigen ontwikkeling en onderneemt iets met impact voor jezelf en de mensen/wereld om je heen. Je bent optimistisch, stelt jezelf proactief en zelfsturend op en moet eerder afgeremd dan aangespoord worden. Je houdt van innoveren, creativiteit, je grenzen verleggen en nieuwe dingen doen en weet dat wie de meeste fouten maakt, vaak het verst komt.

Programma

De minor Project van Je Leven draait de zaken om. Geen verplichte vakken die wij voor je bedacht hebben, maar een programma, coaching en een groep andere minor-deelnemers die samen met jou een succes maken van jullie individuele projecten.

Wel starten we de eerste twee weken intensief samen om elkaar goed te leren kennen en je project een vliegende start te geven. Na deze eerste twee weken, zie we elkaar nog maar een dag per week – en kies je zelf de omgeving waarin je de overige dagen het meest effectief kunt zijn. Zo werk je tijdens de minor 19 weken volop aan je zelfgekozen initiatief, waarbij wij je coachen en begeleiden – en waar nodig samen zoeken naar experts die je nog verder kunnen brengen. Naast onze eigen kennis en ervaring hebben we al bijna 500 oud-deelnemers die inmiddels o.a.:

– succesvol ondernemer zijn met soms meerdere mensen personeel in dienst
– dagelijks miljoenen YouTube-abonnees en/of tienduizenden Instagram-volgers bereiken
– vette opdrachtgevers in binnen- en buitenland bedienen
– zelfstandig eigen werk (muziek, strips, boeken, design) uitbrengen
– vaak meer zelfvertrouwen en -kennis hebben en gelukkiger zijn met hun leven na dan voor de minor.

Leerdoelen

De minor bestaat uit een bootcampweek, een plan van aanpak-week en zo’n 16 minordagen. Halverwege de minor hebben we nog een driedaagse met de volledige deelnemersgroep.

Tijdens deze weken en dagen begeleiden we je bij het maken van Het Projectplan (wat wil je binnen je project realiseren tijdens de minor) waarin je ook aangeeft wat je aan het eind van de minor beter wilt kunnen (vaardigheden), waar je meer van wilt weten (kennis) en waarin je meer ervaring op wilt doen (ervaring). Deze ambities toetsen we halverwege de minor in combinatie met een pitch over je concept. Tenslotte rond je aan het eind van de minor je traject af met een Projectverantwoording.

Tijdens de minor leer je:

  • je project van concept tot concreet resultaat te realiseren – en daarbij de hulp in te schakelen die daarvoor nodig is
  • te handelen vanuit je eigen motivatie
  • zelfsturend en probleemoplossend te werken
  • duidelijk en aansprekend te communiceren
  • mede zelf de kwaliteit van je werk te kunnen beoordelen

De volledige leerdoelen, werkwijze en onze filosofie waarmee we jaarlijks ruim 150 verschillende studenten met 150 verschillende projecten begeleiden , vind je in de studiehandleiding. Deze wordt binnenkort hier op de site gepubliceerd. Wil je hem graag ontvangen als hij beschikbaar is? Neem dan even contact op en laat ons dat weten.

Cursussen

Omdat het realiseren van jouw project voorop staat, is het belangrijk niet met standaard cursussen te werken, maar jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je project.

Tijdens de minor bieden we daarom wel workshops, waarvan het onze ervaring is dat ze alle deelnemers op enig moment in de minor/hun leven verder helpen, maar zorgen we daarnaast vooral voor ondersteuning bij het realiseren van je project en alle hobbels en successen die je onderweg tegenkomt.

We dagen je in persoonlijke gesprekken, maar ook in leerteams met andere eigengereide en ervaren studenten uit na te denken over kansen en risico’s, denken samen met medestudenten van je mee over oplossingsstrategieën voor uitdagingen die je tegenkomt, vieren succes- en faalmomenten, stellen alle vervelende vragen die je beter tijdens het werken aan je project gesteld kunt krijgen dan wanneer je denkt dat het af is en checken we bij je of de manier waarop je nu aan het werk bent, op de korte en lange termijn het beste is voor jou, je project, je omgeving en de rest van de wereld.

Uiteraard nodigen we hiervoor vaak uitdagende mensen van buiten de minor bij uit, of gaan we daarbij op bezoek.

Toetsing

Tijdens de minor trekken we op drie moment voor ieder leerteam (bestaande uit 6/7 studenten) een halve dag uit om intensieve voortgangsgesprekken te voeren waarin we resp. jouw ambities met de minor (plan), je voortgang halverwege (pitch & statusupdate) en eindresultaat bespreken. Dit doen we op basis van door jullie zelf voorbereide (toets)producten. Omdat wij verwachten dat je de hele minor werk laat zien dat past bij jou als persoon en bij je project, zullen jullie producten qua vorm en inhoud flink van elkaar verschillen. Dat vinden wij alleen maar tof, zolang we maar inzicht krijgen in je gemaakte keuzes, gekozen oplossingen en geleerde lessen tijdens de minor.

Rooster

De eerste 2 weken van de minor word je fulltime in Utrecht verwacht. Na die twee weken heb je nog een vaste dag in de week die je standaard vrij moet houden. De andere dagen van de week vul je zelf in, maar wel wordt aangeraden om regelmatig andere studenten of professionals op te zoeken bij het uitvoeren van je project. Dit vergroot namelijk je kans op succes.

Uiterlijk begin juli (voor de septemberinstroom) / begin december (voor de februari-instroom) worden de lesdagen voor de volgende minorperiode definitief gemaakt.

Kosten binnen de minor

Buiten de kosten die je nodig hebt om te investeren in je eigen project, vragen wij een bijdrage van 100 euro – voor de driedaagse, interne events, maaltijden en borrels.

 

Deze minor is niet geschikt voor mensen die 20 weken lang aan het handje meegenomen willen worden. Wel voor initiatiefnemers, avonturiers, skydivers, ondernemende types, gepassioneerde wereldverbeteraars en andere mensen die van een uitdaging houden en zelf regie willen nemen over hun gekozen project.